Populära spanska maträtter

Det går inte att sticka under stol med att några av världens bästa kockar faktiskt kommer från soliga Spanien. Det är också i Spanien som några av de mest eftertraktade restaurangerna befinner sig. Vissa är så kända att du kommer behöva boka månader eller till och med år i förväg om du vill lyckas få dig ett bord. Det betyder däremot inte att det inte finns mindre kända restauranger som serverar utmärkt mat. Här hittar du en lista på de mest traditionella maträtterna som både spanjorerna och turisterna älskar!

Spaniens 5 bästa maträtter

Patatas bravas

Spanjorer älskar att använda sig av olika kryddor i sin matlagning, men det finns en maträtt där endast salt är tillåtet. Vi talar naturligtvis om patatas bravas. Det här är skalad potatis som är skuren i klyftor eller i tärningar och som sedan stekts knapriga i olja. Till potatisen serveras en kryddstark sås, men även aioli förekommer.

Paella

Vill du vara säker på att smaka den allra bästa paellan behöver du först se till att bege dig av till Valencia. Valencia är nämligen maträttens födelsestad. En riktig paella består av kyckling, ris och kanin, men i Sverige är det vanligaste att man använder sig av skaldjur istället. Skaldjur är en mycket viktig ingrediens som många i Spanien använder som huvudingrediens i paellan. På många ställen anses det vara minst lika traditionellt.

Gazpacho

Gazpacho är en kall soppa gjord på tomater. Det här är en klassisk och traditionell maträtt som många använder sig av för att svalka ner sig. Den är extra populär i de södra regionerna, som Andalusien. Utöver tomater så består soppan även av lök, vitlök, olivolja, vatten, ättika och gurka. En riktigt traditionell gazpacho serveras alltid kall.

Calamari

Finns det något kött som inte är gott när det är friterat? Vi skulle inte tro det, men calamari är extra goda tillagade på detta vis. Enkelt förklarat är calamari friterade bläckfiskringar. De liknar på många sätt de lökringar som kommer från USA. Den krispiga utsidan möts av en mjuk insida och de serveras gärna med färskpressad citron. Calamari kan användas som förrätt, snacks eller som en del av en huvudrätt.

Crema catalana

Är du sugen på en traditionell och riktigt god efterrätt á la Spanien? Då är det crema catalana som du ska testa på. Det här är en katalansk efterrätt som serveras i hela landet och efterrätten kan med fördel liknas med créme brûlee. På toppen hittar du karamelliserat socker som är riktigt krispigt och under finns en mjuk och len vaniljsås. Efterrätten är också smaksatt med hjälp av kanel och fint rivet citronskal.

Det här är bara några få av alla de härliga maträtter som det spanska köket har att erbjuda. På internet kan du hitta mängder av olika recept som du kan tillaga själv eller som du kan fråga efter på restaurang.