Besöka spansk restaurang – att tänka på

Att gå på en spansk restaurang är mycket populärt och uppskattat. Maten är god och kryddig, servitörerna vänliga och stämningen på topp. Ett restaurangbesök kan muntra upp nästan vilken person som helst, men det finns en del saker som man bör tänka på! Att äta ute på restaurang bland andra människor är inte detsamma som att äta hemma i det egna köket eller vardagsrummet. Spanska restauranger kräver således lika mycket vett och etikett som vilken annan restaurang som helst.

Naturligtvis ska du inte bara bete dig rätt på restaurangen. När det kommer till just spanska restauranger finns det annat som du också måste ha koll på. Det är till exempel inte ovanligt att hela mat- och dryckesmenyn är skriven på spanska eller att maten innehåller starkare och kryddigare smaker än vad du är van vid. Här nedan kan du hitta en lista på några av de saker som kan vara bra att ha koll på när du ska på en spansk restaurang.

Spansk till middag – ha detta i åtanke

Artighet – Spanjorerna är väldigt artiga och väluppfostrade. Om du vill komma i kontakt med en hovmästare eller servitör så börja med att först försöka söka ögonkontakt. Fungerar det inte kan du försiktigt räcka upp handen, men om du tror att knäppande med fingrar eller höga rop kommer att ge dig snabbare service så tror du fel.

Menyn – På en spansk restaurang håller man fast vid traditioner och det kan betyda att rätterna på menyn är benämnda på spanska. Ofta finns en förklaring på svenska vid sidan om, men om du är osäker så fråga vad rätten inkluderar. I Spanien är kryddiga alternativ väldigt vanliga och risken finns att du får en kryddig korv istället för en ”vanlig” om du inte är uppmärksam.

Ta inte för lång tid på dig – Visst ska du få välja dina tapas eller din maträtt med omsorg, men kom ihåg att spanska restauranger oftast är mycket populära och ju längre du sitter och funderar, desto längre tid kommer det också att ta för dig och ditt sällskap att få ut sin mat.

Vad betyder tapas? – På nästan alla spanska restauranger kommer du att hitta tapas på menyn. När man beställer tapas för första gången kan man bli lite förvånad, eftersom maträtterna är så otroligt små. Beställer du tapas så är det vanligast att välja flera olika smårätter, till exempel 3-5 olika beroende på storlek och beroende på hur hungrig du är.